Tapijt verven

Tapijt verven hoort niet helemaal bij het tapijt reinigen maar toch wel heel interessant is al zeg ik het zelf.

Tapijt verven nog onbekend

Tapijt verven
Het laten verven van je tapijt of karpet is in Nederland of zelfs in Europa nog niet bekend. Er zijn eigenlijk ook nog geen bedrijven die hier echt in gespecialiseerd zijn op een enkele uitzondering na.  Toch is het tapijt verven iets wat ontzettend interessant is voor de meubelreparatie branche. Niet alleen om hele tapijten overnieuw te kleuren maar denk aan bleekvlekken of andere ongelukjes die met tapijt of meubel bekleding kunnen gebeuren

Tapijt verven is niet voor elk tapijt geschikt

Niet elk type vezel is geschikt om opnieuw te kleuren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan polyester of katoen. Omdat polyester een massieve vezel is kan de aangebrachte kleurstof niet in de vezel dringen. Waardoor de kleurstof niet slijtvast is. Andere materialen zoals wol of nylon zijn weer wel heel goed overnieuw te kleuren. De aangebrachte kleurstof kan dan ook diep in de vezels doordringen waardoor de kleur slijtvast wordt.

Niet elke kleur is mogelijk met tapijt verven

Nu moet je bij het verven van tapijt of meubelbekleding niet denken dat alles mogelijk is en dat je het tapijt in elke kleur kan verven die je wilt. De aangebrachte kleurstoffen mengen zich met de bestaande kleurstoffen. Dus stel je hebt een geel tapijt en je voegt daar blauw aan toe dan ontstaat er een groenkleurig tapijt. De kleuren mengen zich net als met aquarelleren.

Tapijt verven is niet moeilijk

Tegenwoordig zijn re-coloured carpets heel erg in. Een oud perzisch tapijt wordt dan zoveel mogelijk van zijn kleur ontdaan om vervolgens gekleurd te worden in 1 kleur. Alleen kun je een tapijt niet helemaal ontdoen van zijn oorspronkelijke kleur. Dit is per karpet verschillend. Omdat de aangebrachte kleurstof zich mengt met de bestaande kleurstof kun je hele mooie effecten verkrijgen. Omdat elk tapijt weer anders is, is ook het effect elke keer weer anders. Leuk om te doen maar niet bij een kostbaar antiek erfstuk.

Op zich is het opnieuw kleuren van een tapijt niet eens moeilijk. Laten we uitgaan van een laagpolig wol tapijt. Deze moet je eerst goed reinigen met een sproei extractie machine. Probeer alle vlekken eruit te halen, want ook na het kleuren kun je dat terugzien. Vervolgens meng je de kleurstof met zo heet mogelijk water en hevelt dit mengsel in een drukvat om vervolgens het tapijt te benevelen. Na een paar minuten is de kleurstof al in de vezels gedrongen en is het tapijt beloopbaar. Het laten doen is vaak kostbaar dus zelf doen is zeker een optie en de kosten vallen dan enorm mee.

Wat u moet weten voor u begint met tapijt verven

Enkele dingen die je moet weten.

 • je kunt alleen van licht naar donker verven
 • alleen nylon en wol is goed kleurbaar
 • de aangebrachte kleur mengt zich met de bestaande kleur
 • alleen geschikt voor laagpolig tapijt

Alleen geschikt voor laagpolig tapijt is eigenlijk niet helemaal waar. Ook hoogpolig tapijt kan gekleurd worden, maar dan is het belangrijk dat de aangebracht kleurstof goed tussen de vezels wordt ingekamd. Omdat vaak alleen de bovenste laag goed gekleurd kan worden blijft de onderste laag de oorspronkelijke kleur. Het is dus een beetje afhankelijk van de oorspronkelijke kleur of het verstandig is om het tapijt te verven. Je hebt bijvoorbeeld een wit tapijt en die moet zwart worden. Als dan de onderste laag wit blijft na het kleuren kan dat wel eens een minder fraai resultaat opleveren. Het beste is om altijd eerst even een test uit te voeren alvorens je het hele tapijt gaat verven.

Het opnieuw inkleuren van bleekvlekken is een werkje voor de vakman. Begin hier beter niet zelf aan omdat het maken van de juiste kleur erg lastig kan zijn.

33 gedachten over “Tapijt verven

 1. van hoeck Renilde

  Beste,

  ik heb net een licht beige wollen tapijt laten reinigen. de urine vlekken van een hondje zijn er niet uit, ik zou de tapijt willen verven in een donkerdere kleur. vb. donker beige, de verkleuring toont roestk leurig aan.
  Welke kleur raad u me aan

 2. Charlotte

  Goedemiddag,

  Ik wil graag een oosters tapijt bleken en verven. Nou kan ik dit zelf doen maar vanwege gemak wil ik ook graag weten wat het kost om dit allemaal te laten doen? Bieden jullie deze service aan?

 3. Astrid

  Goeden dag, ik heb een vraag.
  Graag wil ik mijn beige en donker bruine vloerbedekking laten reinigen en verven, alleen heb ik een houten ondervloer.
  Mijn huis is van hout sceletbouw en geen beton.
  Nu heb ik mij laten vertellen dat het reinigen dan niet kan omdat het vocht in het hout trekt.
  Kunt u mij vertellen of dit klopt.

  1. admin Bericht auteur

   Wanneer tapijt gereinigd wordt. Gaat dat gepaard met water. In meer of mindere mate afhankelijk van de vervuiling. Het klopt dan dat de ondervloer vochtig kan worden. Of dat een negatieve impact heeft op de ondervloer kan ik niet zeggen. Reden daarvoor is dat het een combinatie is van welke houtsoort is gebruikt en hoe goed werkt de ventilatie en uiteindelijk hoeveel water gaat er gebruikt worden. Maar ook wat voor tussenvloer is er gebruikt. Vaak wordt er eerst een tussenvloer gelegd van rubber of thermofelt platen op de ondervloer voordat het tapijt wordt gelegd.

   Het is natuurlijk wel zo dat vooral een houtskeletbouw een bepaalde vochtigheidsgraad moet hebben om in goed staat te blijven. Ik dacht dat de vochtigheid rond de 55 – 60 moet zijn. Vocht hoeft dus niet per definitie slecht te zijn mits er een goede ventilatie is en het vocht kan verdampen en worden afgevoerd.

   Tapijt reinigen gebeurt heel veel in Amerika. Daar wordt ook heel veel gebruik gemaakt van houtskeletbouw huizen. Ik zelf heb ook nooit gehoord of ervaren dat het een negatieve impact heeft op de ondervloer. Normaal gesproken wordt er gemiddeld 1 liter water gebruikt op circa 2 m2 vloeroppervlak waarvan de grootste hoeveelheid water weer wordt opgezogen. Afhankelijk ook wat voor tussenvloer er is gebruikt wordt de ondervloer nauwelijks of niet vochtig

   Maar ik ben geen specialist in houtskeletbouw het lijkt mij beter om even contact op te nemen met de bouwer van het huis. Of met iemand die dit type huizen bouwt.

   Wat wel kan gebeuren en iets is om rekening mee te houden. Is dat de ondervloer kan afgeven wanneer deze van hout is en het tapijt rechtstreeks op de ondervloer is gelegd. Wanneer dat gebeurt ontstaan er vlekken in het tapijt die er eerst niet waren. Vaak zijn dat gelige vlekken. Verder is het belangrijk dat de vloer goed droog gezogen wordt met professionele machines om het drogen zo snel mogelijk te laten voltrekken.

   1. Marlou

    Hoii!
    Is een grof gevlochten vilten vloerkleed goed te verven?
    Het heeft nu de kleuren creme en taupe (beetje ouderwetse kleuren) en ik wil het graag cognac en donker warm bruin geverfd zien. Is dit een haalbaar project?
    Hoor graag jullie input!
    Alvast bedankt!
    Groetjes Marlou

 4. Mike

  Beste,

  Ik heb een oud geknoopt wandkleed geerft. Deze is rood/geel van kleur. Nu wil ik deze zelf verven naar zwart/grijs. Heeft u een aanbeveling voor het soort verf dat ik moet gebruiken en waar ik deze het beste kan halen?

 5. Kassandra

  Goedemiddag,

  Ik heb een beige kleurig tapijt op mijn trap, nu wil ik het verven naar donder grijs of zwart, zou dat kunnen?

  Met vriendelijke groet

  1. admin Bericht auteur

   Wanneer het 100% nylon of 100% wol is dan kunt u het verven naar donker bruin.
   Zwart of grijs is een risico dat er een zweem van de originele kleur door blijft schijnen.

 6. Marjolein

  Beste mensen,
  Wij hebben een groot hoogpolig wollen tapijt met verschillende diktes en de kleur is rood.
  Natuurlijk begrijp ik dat naar een lichte kleur verven niet mogelijk is.
  Zou het voor jullie mogelijk zijn het klein te verven naar een blauwe kleur. Maat 2 bij 3 meter.
  Alvast bedankt voor het antwoord.
  Hartelijke groet,
  Marjolein Barendregt

 7. Eddy

  Goedemiddag,

  Ik heb een tapijt uit turkey en die is/was paars dus verkleurd kunnen jullie deze opnieuw paars verven en wat gaat dat ons kosten .
  Het tapijt is 2 x 3 m

 8. Lisalies

  Beste,
  Wij hebben in onze showroom tapijt liggen. Ik zou alleen niet weten wat voor tapijt. Wij willen graag een nieuwe look en gezien de grote ruimte willen we dit dan ook uitbesteden. Is het mogelijk dat hier een expert naar komt kijken voor eventuele mogelijkheden ? Wij zitten in Limburg. Weet niet of hier in de buurt iemand zit die dit kan doen.

  Alvast bedankt

  1. admin Bericht auteur

   Vaak is het te dik waardoor alleen de bovenkant kleurt en niet tussen de polen. Mail ons anders een foto dan kunnen we even kijken wat er mogelijk is.

 9. Tanja

  Is het mogelijk om een bank van zuiver scheerwol te verven met deze tapijtverf? De bank is groen en ik zou deze graag grijs/beige willen maken. Of geeft de verf af, ook al is het goed droog?
  Bedankt alvast voor uw antwoord!

   1. Van Calker

    Hallo,

    Ik heb bekleding van mijn bank. Deze is af te halen. Het is een. 90% wol, 10% nylon mix. Is dit ook mogelijk, aangezien er alleen gesproken wordt over 100% wol of 100% nylon?
    De kleur is donkergrijs. Is zou graag toe willen naar roestbruin of iig ook een donkere kleur.

    Groeten en alvast bedankt,

 10. ferry

  Ik heb een vraag wij hebben een hoogpolig wol 100% geel tapijt op onze trap, en willen graag een donkere kleur, liefst uiteraard zwart of grijs. Is dat mogelijk? Wat raad u aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *