Alles over vloerbedekking reinigen

Vloerbedekking reinigen is een enorme klus maar af en toe moet het gebeuren. Je kunt het zelf doen of door een professional laten uitvoeren. Beide zijn mogelijk, mits je goed weet waaraan je begint.

Zelf je vloerbedekking reinigen

Tapijt moet elke 2 tot 3 jaar goed schoongemaakt worden. Wie het zelf wil doen, gaat vaak aan de slag met een shampoo en een gehuurde machine. Maar daar komt wel meer bij kijken!

Een reinigingsapparaat huren

Vloerbedekking reinigenLet goed op wanneer je een sproei-extractiemachine huurt. Goede kwaliteit is ontzettend duur en moeilijk te vinden in de verhuur. Bij toestellen van mindere kwaliteit werkt het sproei- of zuiggedeelte vaak onvoldoende, waardoor je tapijt te nat blijft en gaat stinken of schimmelen. Je kunt dus maar beter niet besparen op de machine! Ga langs bij een gespecialiseerd verhuurbedrijf. Vind je daar ook niet wat je nodig hebt, huur dan een professionele waterstofzuiger.

Doe het zelf stap-voor-stap

 1. Gebruik een aangepast reinigingsmiddel en test het uit op een onopvallende plek.
 2. Stofzuig je tapijt grondig.
 3. Doe het reinigingsmiddel in een aparte drukspuit en breng in gelijkmatige banen aan.
 4. Laat even inwerken en borstel het daarna in het tapijt.
 5. Doe warm water in je sproei-extractiemachine (of in een spuit) en maak je tapijt nat.
 6. Zuig het water langzaam en zo goed mogelijk uit het tapijt.

Mogelijke problemen bij zelf je vloerbedekking reinigen

 • Je tapijt gaat stinken: je hebt te veel water gebruikt. Reinig je tapijt opnieuw en zuig het goed droog!
 • Er komen vlekken bij: je tapijt is te nat gereinigd en de onderlaag geeft af. Probeer opnieuw te reinigen of gebruik een anti-browningmiddel.
 • Je tapijt wordt snel weer vuil: je hebt het reinigingsmiddel niet goed uitgespoeld, dus doe dat opnieuw.

Vloerbedekking laten reinigen

Alles over vloerbedekking reinigenLijkt het je een heel gedoe? Laat je vloerbedekking dan reinigen door een professioneel bedrijf. De kosten vallen meestal erg mee en je voorkomt onherstelbare schade. Dit zijn de mogelijke methodes:

 1. De koolzuurreiniging is geschikt voor licht of middelmatig vervuilde vloerbedekking. Het tapijt wordt bespoten met een reinigingsproduct en vervolgens met koolzuur, zodat het vuil makkelijker loslaat. Daarna wordt het tapijt droog gezogen.
 2. Ook de droogmethode is geschikt voor licht vervuild tapijt. Een vochtig reinigingspoeder wordt in het tapijt geborsteld en vervolgens weer opgezogen.
 3. De dieptereinigingsmachine wordt gebruikt voor zwaar vervuild tapijt. Eerst wordt er een vloeistof aangebracht om het vuil los te maken. Vervolgens wordt de vloeistof in het tapijt gemasseerd met een borstelmachine, en tot slot uitgespoeld met de dieptereinigingsmachine.
 4. De Bonnetmethode ten slotte dient voor een onderhoudsreiniging. Hierbij wordt er een licht reinigingsmiddel aangebracht en wordt het tapijt met een éénschijfsmachine bewerkt.

De juiste methode

Wil je graag advies over welke methode de meest geschikte is voor jouw vloerbedekking? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *