Vloerbedekking laten reinigen

Vloerbedekking laten reinigen is een verstandige keuze. Zelf reinigen is het alternatief maar vaak resulteert dat in onherstelbare schades. Door gebruik van verkeerde reinigingsmiddelen kan er kleurschade ontstaan en door teveel water gebruik kan er schimmelvorming optreden.

Verschillende methodes

Afhankelijk van de vervuiling en het tapijt kan er uit verschillende methodes een keuze worden gemaakt. Denk aan:

  • koolzuurmethode
  • droog methode
  • diepte reiniging methode
  • bonnet methode

Vloerbedekking laten reinigen met de koolzuur methode

Een koolzuurreiniging wordt bijna op dezelfde manier toegepast dan een dieptereiniging methode. Afhankelijk hoe deze methode wordt toegepast is het geschikt voor licht of middel vervuild tapijt. Een reinigingsmiddel wordt over het tapijt gespoten. Vervolgens wordt de koolzuur over het tapijt gespoten die er voor zorgt dat het vuil makkelijker loslaat van de tapijtvezels. Vervolgens wordt het tapijt droog gezogen met een waterstofzuiger. Hier zijn ook een aantal variaties op. Zo hoeft een licht vervuild tapijt niet eerst worden ingespoten met een reinigingsmiddel en kan het tapijt direct ingespoten worden met de koolzuuroplossing.

Vloerbedekking laten reinigen met de droogmethode

Bij een droogmethode wordt er een vochtig reinigingspoeder in het tapijt geborsteld en daarna opgezogen met een krachtige stofzuiger. Nadeel is dat er een reinigingsresidu kan achterblijven wat het tapijt sneller doet vervuilen. Voordeel is dat het tapijt vrijwel direct droog is na de reiniging. Het is geen intensieve reinigingsmethode maar bedoeld voor licht vervuild tapijt.

Vloerbedekking laten reinigen met een diepte reinigingsmachine

In de meeste gevallen zal er gebruik gemaakt worden van een diepte reinigingsmachine. Het tapijt wordt eerst ingespoten met een reinigingsvloeistof. Waardoor het vuil van de vezel loslaat. Vervolgens wordt de reinigingsvloeistof in het tapijt gemasseerd met een borstelmachine. Hierna wordt met de dieptereiniging machine de reinigingsvloeistof met het vuil uit het tapijt gespoeld. Voordeel is dat er geen reinigingsresidu achterblijft die anders het vuil weer aantrekt. Deze methode is de meest toegepaste reinigingsmethode voor vloerbedekking die nog nooit eerder is gereinigd of voor zwaar vervuild tapijt.

Vloerbedekking laten reinigen met de Bonnet methode

De Bonnet methode is een veel gebruikte reinigingsmethode die gebruikt wordt voor een onderhoudsreiniging. Afhankelijk van het gebruik van het tapijt. Wordt er in een cyclus gewerkt van 1 keer een dieptereiniging en 2 keer een onderhoudsreiniging.  De vloerbedekking wordt ingespoten met een licht reinigingsmiddel. Specifiek voor deze methode geschikt omdat het  geen residu achterlaat. Vervolgens wordt het tapijt met een éénschijfs machine bewerkt. Dit is een machine met een draaiende ronde schijf en voorzien van een Bonnetpad. Een Bonnetpad is een wat dikke katoenenschijf die het vuil opneemt.

Meerder methodes

Op bovenstaande methodes zijn er meerdere variaties bedacht. Zo heb je een éénschijf machine die gelijktijdig dienst kan doen als een dieptereiniging machine. Of een dieptereinig machine die met stoom werkt.

Juiste methode

vloerbedekking laten reinigenDe meest gebruikte reinigingsmethode, in de wereld van tapijt reiniging is gebaseerd op een dieptereinigingsmethode of de Bonnet methode. Andere reinigingsmethodes zijn hiervan afgeleid. Wat de beste voor u is, is afhankelijk van het tapijt en vervuiling. Wij kunnen u hierin juist adviseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *