Zelf tapijt verven met tapijtverf

Tapijt verven

Tapijtverf

Hier ga ik je uitleggen hoe je zelf je tapijt kunt verven. In principe is de methode ook geschikt voor meubels. Tegenwoordig bestaat veel tapijt en meubelstoffen uit nylonof wol en is daarom goed te kleuren. Het is een fantastische manier om fading of het verbleken ongedaan te maken. Natuurlijk kun je ook je tapijt een geheel andere kleur geven, want vaak is het tapijt nog niet versleten maar de woonmode alweer veranderd. Ook gewoon je tapijt een keer op frissen om de kleur weer als nieuw te maken valt onder de mogelijkheden van het tapijtverf.

 Tapijt goed reinigen

Belangrijk is om eerst het tapijt goed te reinigen. Dit kun je doen met een sproei extractie machine, eventueel te huur of je kunt het laten doen. Probeer zoveel mogelijk vlekken te verwijderen. Wanneer het donkere vlekken zijn kun je dat niet onzichtbaar maken door het tapijt te verven. Of je moet het tapijt zwart willen maken, dan zul je van de vlekken weinig of niets meer terugzien.

Stel er zitten vlekken in het tapijt, dan moet je gebruik maken van een goed reinigingsmiddel. Maar zorg ervoor dat je alle zeepresten goed verwijdert. Eventueel goed naspoelen met schoon en warm water.

Tapijt drogen

Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een sproei extractie machine heb je zoveel mogelijk vocht uit het tapijt gezogen. Waarschijnlijk zal het dan nog wel klam of nat zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van de sproei extractie machine. Het tapijt moet in ieder geval goed droog zijn. Wat je kunt doen is de verwarming lekker hoog zetten en het raam open om te ventileren, zodat het overgebleven vocht snel kan verdampen. Is de volgende dag het tapijt goed droog, dan kun je doorgaan met de volgende stap. Zo niet, wacht dan gewoon nog een dag.

Stofzuigen

Met een krachtige stofzuiger zuig je het tapijt nog even na. De vezels van het tapijt komen dan goed los en het inkleuren gaat dan een stuk makkelijker.

Afdekken

Om te voorkomen dat de muren hetzelfde kleurtje krijgen als het tapijt, kun je met een rol pakpapier de onderste rand van de muren afplakken zodat je geen zorgen hoeft te maken over een ongelukje.

Tapijtverf mengen

Je kunt een kleur zelf mengen uit verschillende kleurstoffen, maar makkelijker is om het kant en klaar te kopen. Zorg er wel voor dat de nieuwe kleur altijd iets donkerder is dan het origineel  Wil je een kleur iets lichter hebben dan de aangeschafte tapijtverf? Dan doe je gewoon wat meer heet water bij je tapijtverf. Wil je het juist donkerder hebben, meng er dan wat zwarte of grijze tapijtverf doorheen.

Tapijtverf maken

Tapijtverf kun je niet zelf maken. Je koopt een goede kwaliteit tapijtverf in de gewenste kleur. Dit is een sterk geconcentreerd poeder. Je koopt dus in feite alleen maar de kleurpigmenten. Het kleurpigment los je op in heet water in de juiste verhouding. Veelal is dat 1 eetlepel op 3,5 liter heet water.

Je moet altijd weten waarom je iets doet. Dus waarom gebruik je heet water? Door het hete water kunnen de vezels van het tapijt open gaan staan waardoor ze de kleurstof op kunnen nemen. Is het water koud dan gaat het niet lukken en zal het tapijt gaan afgeven. Gebruik dus zo heet water als mogelijk.

Je doet het mengsel in een drukvat, bijvoorbeeld een drukvat waar je onkruidverdelger in kunt doen. Eigenlijk is het een soort veredelde plantenspuit die je kunt kopen bij elke bouwmarkt. Maak niet meer tapijtverf dan je snel kunt aanbrengen, hooguit 7 liter tegelijkertijd. Dit is genoeg voor circa 3 á 4 vierkante meter afhankelijk van het opname vermogen van het tapijt.

Aanbrengen van tapijtverf

Je bent dus helemaal voorbereid. Je hebt de muren afgedekt. Het tapijt is schoon. De kamer is leeg en je tapijtverf zit in het drukvat. Je kunt nu je tapijt gaan kleuren door in de verste hoek te beginnen. Meestal vanaf het raam richting de deur. Je nevelt de verf in lange stroken over het tapijt en laat de nevel telkens overlappen met de strook die je al gedaan hebt. Eerst maak je verticale stroken en ben je hier klaar mee. Herhaal je het door horizontale stroken te nevelen. Wees niet bang dat de verf afgeeft aan je schoenen want na een minuut is het al kleurvast.

Inborstelen

Om te zorgen dat de tapijtverf goed diep tussen de vezels doordringt moet je met een borstel de tapijtverf goed inborstelen. Hiervoor kun je op je knieën gaan zitten maar je kunt ook een grove borstel op een houten steel zetten. Werkt een stuk makkelijker!

Herhalen

Helemaal afhankelijk van het tapijt, de poolhoogte, en de kleur kan het nodig zijn om nogmaals het tapijt te verven. Wanneer je niet tevreden bent met het resultaat dan is het een kwestie van herhalen. Vaak moet je twee keer het tapijt verven. Wacht wel tot het tapijt weer droog is. Dus kachel aan en ramen open om het vocht snel te laten verdampen.

Problemen

Je kunt verschillende problemen tegenkomen:

– De tapijtverf is niet egaal opgebracht. Kwestie van herhalen en nu goed de tapijtverf verdelen. Denk erom niet te haastig werken.

– De tapijtverf geeft af. Dit komt omdat je teveel kleurpigment hebt gebruikt bij het maken van je tapijtverf. Gewoon goed stofzuigen en het overtolige kleurpigment is weg. Blijft het nog een klein beetje afgeven, dan komt dat omdat je echt teveel kleurpigment hebt gebruikt. Of dat  het tapijt geen nylon of wol is. Is het wel nylon of wol dan zal het na enkele dagen wanneer het tapijt door en door droog is niet meer afgeven.

Even alles op een rijtje

 • reinigen met warm water
 • goed laten drogen 24 tot 48 uur
 • stofzuigen
 • afdekken
 • de juiste kleur mengen
 • tapijtverf maken
 • aanbrengen van de kleur
 • inborstelen
 • herhalen
 • problemen oplossen: afgeven, vlekken

Ideeën voor tapijt verven

Iemand die creatief is kan nog veel meer dingen verzinnen dan alleen een kamerbreed tapijt verven. Maak je eigen recolored  carpet of maak een mooi logo in het tapijt. Er zijn ideeën genoeg. Vooral met karpetten kun je veel leuke dingen doen. Of het tapijt in een auto inkleuren, maar ook een super originele deurmat zelf maken.

Laat hieronder maar een leuk berichtje achter met ideeën wat je nog meer met tapijt en tapijtverf kunt doen.

Zelf tapijtverf kopen en geld besparen?

Omdat een groot deel van de kosten van het verven van tapijt op gaat aan uurloon en voorrijkosten e.d. van de vakman, hebben wij een nieuwe webshop opgericht, waarin mensen HELEMAAL ZELF het tapijt kunnen verven. Hiermee bespaar je dus veel geld. Als je van plan bent om zelf een tapijt te verven, kijk dan zeker even bij tapijtverf.nl

 

20 gedachten over “Zelf tapijt verven met tapijtverf

 1. tapijttegels

  Creatief en leuk idee om een tapijt op te fleuren! Handig en zeer uitgebreid artikel wat me zeker op weg kan helpen. Werkt dit ook op tapijttegels?

 2. Annette

  Kan ik mijn ronde oerkleed met als hoofkleur oud rosé met oosterse patro en wat warmer van kleur maken met behoud van de patronen. B.v mosterd geel

  1. admin Bericht auteur

   U kunt 100% wol verven met tapijtverf. Dit is een aquarel verf dus patronen blijven zichtbaar. U kunt niet de kleur wezenlijk veranderen. Beste is in de kleurtonen van het kleed te blijven.

 3. JamieLee Huisman

  Beste,

  Ik wil het graag laten doen. Kan dat ook bij jullie? Ik wil mijn witte berber roze rood verven?!

  Hoor graag van jullie
  Liefs

 4. josien

  Ik wil graag tapijtverf bestellen, maar als ik op de link klik kom ik op een site waar machines te koop zijn… Zijn er mensen met ervaringen van het verfen vam Tapijt? Ben benieuwd of het echt werkt..

 5. Floor

  Hoi!
  Ik was benieuwd hoe ik kan nagaan waarvan mijn tapijt is gemaakt. Of is de kans minimaal dat het geen tapijt of wol is?
  Het tapijt lag er namelijk al toen wij in dit huis kwamen wonen dus ik heb geen idee!
  Bedankt!

 6. Paula Slotboom

  Ik heb een grote beige berber en zou er een schaakpatroon op willen verven. Is dat mogelijk? Ik kan het eventueel op de onderkant doen en het tapijt dus ondersteboven neerleggen. Maar hoe groot schatten jullie mijn kansen in? Loopt het erg uit als ik bijvoorbeeld een patroon gebruik?
  Het gaat me om mosgroen als kleur.

 7. Amina

  Ik zou graag tapijtverf willen kopen, ik heb een antraciet kleurig tapijt maar in de zon lijkt het groen uitgeslagen. De foto’s en kleur omschrijving is niet heel duidelijk op de website. Is “grijs” licht of donker? Kan ik die gebruiken om mij tapijt weer donkergrijs te maken?

  1. admin Bericht auteur

   Denk dat u dan beter zwart kunt nemen en de oplossing iets lager toepassen en dan is het testen tot u de juiste kleur heeft.
   Werkt overigens alleen bij Nylon of Wol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *