Vaste vloerbedekking wordt weer populair

Vaste vloerbedekking neemt eindelijk weer in populariteit toe. Natuurlijk niet zonder reden. dat heerlijke en behaaglijke gevoel als je thuis komt geeft alleen vaste vloerbedekking.

Vaste vloerbedekking kiezen

 

vaste vloerbedekkingWanneer je op zoek gaat naar een vaste vloerbedekking zul je merken dat er best heel veel keus is. Het is dan ook niet altijd makkelijk om de juiste vloerbedekking uit te kiezen. Voor alles valt wat te zeggen waardoor een goede afweging maken voorbereiding vergt. Nu kun je in mijn opinie het beste naar een kleinere tapijtwinkel gaan. Het liefst een tapijtwinkel die al een lange geschiedenis heeft en vaak ook vakbekwaam personeel in huis hebben. De kleinere tapijtwinkels hebben vaak een schat aan kennis en zijn echt niet duurder als een grote winkelketen.

Foam, jute of een action backing

het begint met de onderlaag. vloerbedekking wordt op een foam, jute of action backing geprepareerd. Waarvan vloerbedekking op een foamlaag vaak getuft is. Een foamlaag geld ook als een wat mindere kwaliteit tapijt. Nadeel van een foamlaag is dat deze na verloop van tijd gat verpulveren maar het grote voordeel voor veel mensen is dat er vaak geen ondertapijt nodig is.

Jute of action backing onderlaag

Een jute of action backing onderlaag is toch veelal een wat betere kwaliteit tapijt. Het wordt bij voorkeur gelegd op een ondertapijt. Aan de zijkanten van de kamer worden spijkerlatten geplaatst waar het tapijt op wordt gespannen. Het geeft een heel mooi strak effect en niet te vergeten het lopen op een tapijt met ondertapijt geeft een heel luxe gevoel.

Ondertapijt kiezen

Als ondertapijt wordt vaak thermofiel platen gebruikt. Natuurlijk vanwege de prijs maar kijk ook eens naar rubber ondertapijt. Het is een stukje duurder maar weegt zeker op tegen de luxe die je ervaart.

Dik of dun tapijt

Hoe dikker het tapijt hoe weldadiger het effect is. Hoe meer vezels er worden gebruikt des te duurder natuurlijk. Voor een slaapkamer mag je dan ook best een wat duurder tapijt kiezen vind ik. Ten eerste omdat je er in verhouding weinig gebruik van maakt blijft het vaak een lifetime goed.

Voor intensief gebruikte ruimtes is een wat kort potiger tapijt wellicht een betere keuze. Omdat het makkelijker te stofzuigen is. Een karwei dat je vooral bij intensief gebruikt tapijt minstens twee keer in de week moet uitvoeren. Een kantoortapijt is niet voor niets altijd een heel kortpolig tapijt.

Materialen

Het kiezen van het juiste tapijt is een keuze maken uit heel veel verschillende materialen. tapijt kan van natuurlijke vezels, synthetisch vezels en een combinatie van deze twee worden gemaakt.

Natuurlijke vezels zijn in onderhoud vaak wat onpraktisch. denk aan sisal, een sisal tapijt is nauwelijks goed te reinigen. Iedergeval niet voor een professionele tapijtreiniger. Katoen neemt heel makkelijk kleurstoffen op, rode wijn uit katoen verwijderen is dan ook niet de makkelijkste opgave. Vaak is het resultaat ook erg bedroevend.

Synthetische tapijten zijn makkelijker in onderhoud, denk aan een tapijt van polyamide een prima keuze. Kleuren zijn schitterend. Maar goed onderhoud is een must want vuil kan de vezels aantasten waardoor na verloop van tijd een grauwe sluier ontwikkeld.

Het tapijt is dan niet altijd vuil maar de vezels zijn gewoon beschadigd. Een tapijtreiniger krijgt deze grauwe sluier niet weg dus preventief laten reinigen is een must. Zelf regelmatig stofzuigen hoort daarbij.

Hoog of laagpolig, getuft of geweven tapijt

En dan ben je er nog niet. laag polig tapijt is makkelijk te stofzuigen maar hoogpolig tapijt geeft een veel luxere uitstraling. Vervolgens kun je nog kiezen uit wat goedkoper getuft tapijt. Getuft tapijt wordt geleverd op een foamrug. Een geweven tapijt op een jute rug. Het geeft allemaal een eigen uitstraling vaak is het ook wat vind je mooier. Iedergeval is er keuze genoeg.

Tips

  • Densiteit kun je vaststellen door met je duim in het tapijt te drukken. Komen de vezels direct weer terug heb je een goed tapijt uitgekozen.
  • Koop je tapijt bij een wat kleinere maar oude winkel. Voor een goede service en juist advies
  • Wil je makkelijk te reinigen tapijt koop dan geen sisal, bamboo of kokos tapijt maar ga voor een synthetische vezel. Of neem een mooi wol tapijt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *