Koeienhuid reinigen

Het onderhoud van een koeienhuid is minimaal. Stofzuigen met een minimaal zuigvermogen is al meer als voldoende. Eventuele vlekken zijn te verwijderen met een neutrale zeep oplossing maar voorkomen is beter omdat het verwijderen van vlekken niet altijd zo makkelijk is.

VOORKOMEN VAN VLEKKEN

koeienhuid De haren van koeienhuiden zijn poreus en kunnen makkelijk vuil opnemen. Om dit te voorkomen kunt u de vacht beschermen door deze in te spuiten met leather en textile protector.

Geheel voorkomen dat de haren van een koeienhuid vuil opneemt kunt u niet. Maar het helpt wel om eventuele ongelukjes makkelijker te verwijderen.

ZELF SCHOONMAKEN

Stel dat u een koeienhuid heeft die vuil is geworden. Kunt u de koeien huid afnemen met een oplossing van groene zeep en water. Het is niet de bedoeling dat u de huid gaat schrobben want dan kunnen de haren loslaten en kunnen er kale plekken ontstaan. Na het schoonmaken nog even de koeienhuid met schoon water afnemen.

DE KAT HEEFT OP UW KOEIENHUID GEPLAST

Belangrijk om eerst de huid af te nemen met een oplossing van groene zeep en water. Vervolgens neemt u een oplossing van 50% water en 50% schoonmaakazijn om daar de huid nogmaals mee af te nemen. De geur zal dan voor een deel verdwenen zijn desnoods kunt u de behandeling herhalen of een textile refresher gebruiken. Lukt dat niet is uitbesteden nog het enige alternatief.

ONDERHOUDEN VAN KOEIENHUIDEN

Dit is makkelijk, regelmatig stofzuigen volstaat met een minimale zuigkracht volstaat. Maar u zult merken dat de huid na verloop van tijd zijn mooie glans kwijtraakt en dof begint te worden. Om die mooie glans weer terug te krijgen kunt u een klein beetje lederolie op een doekje sprenkelen en met de haren mee op de vacht aanbrengen. Uw koeienhuid krijgt dan weer zijn mooie glans terug en de huid blijft hiermee in goede conditie.

AFDRUK VAN EEN TAFELPOOT VERWIJDEREN

Na verloop van tijd wilt u de inrichting van uw huis weer eens veranderen. Vervolgens blijkt dat de poot van een salontafel een afdruk heeft achter gelaten. Om dit te verwijderen kunt u zak met ijs op de plek leggen. Is de afdruk dan nog niet helemaal hersteld. Neem dan een vochtige doek en leg dat over de afdruk heen. Nu kunt u met een strijkijzer op een middelmatige temperatuur de afdruk verder weg strijken.

VOORKOM UITDROGING

Wanneer het goed mist hangt u de koeienhuid buiten over de schutting heen en laat hem rustig even hangen tot hij vochtig aanvoelt. Uw koeienhuid ziet er gelijk weer fris uit. Grootste voordeel is dat de haren minder snel loslaten.

Heeft u die mogelijkheid niet kunt u ook met een plantenspuit de huid nevelen met water. Vooral wanneer de koeienhuid op een vloer legt met vloerverwarming.

NATUURLIJK KUNT U DE REINIGING OOK UITBESTEDEN

Heeft u een mooie koeienhuid en wilt u deze eens goed professioneel laten reinigen. Kunt u ons inschakelen. Wij zijn zover ik weet het enige bedrijf wat zich hier in heeft gespecialiseerd. De koeienhuid wordt dan middels een eigen ontwikkeld reinigingssysteem weer schoongemaakt zelfs geur van kattenurine zal grotendeels verdwijnen.

 

27 gedachten over “Koeienhuid reinigen

 1. Nadia de weerd

  Ik had eigenlijk 2 vragen.
  Ik heb een koeienhuid tapijt die enige tijd buiten heeft gelegen op het vlonder en groen is uitgeslagen door het weer. Is dit nog goed te krijgen of kan ik beter een nieuwe kopen? Tevens heb ik een relax stoel compleet bekleed met koeienhuid is deze op dezelfde manier (groene zeep) te reinigen?

 2. Ben Krut

  Stofzuigen natuurlijk en voor onderhoud af en toe met plantenspuit en gewoon water benevelen.
  Reinigen indien echt vies met water en geen zeep!

 3. Hanna

  Ik heb een vraag over onze gekrulde randen.
  Onze hond had vorig jaar flink diarree en heeft per ongeluk op de koeienhuid gepoept. Dit was zo vies dat ik het buiten moest uitspoelen e.d.
  Sindsdien is er 1 rand gekruld en deze krijgen we niet meer recht.
  Heb je hier een tip voor?

  Groeten Hanna

 4. Selma

  Mijn koeienhuid heeft helaas in een vochtige opslag gelegen en daardoor zit er een soort schimmel in! De kleding die dit ook had heb ik met azijn gewassen en dat deed de schimmel verdwijnen. Zou dit voor mijn koeienhuid nog zin hebben of is dit einde verhaal? Als jullie tips hebben hoor ik het graag!

  1. admin Bericht auteur

   Vaak is het einde verhaal omdat een koeienhuid niet is afgedekt dus de schimmel in de vezel gaat zitten. Oog waarschijnlijk kan het wel eens worden verwijderd maar de kans dat het terug komt is aanzienlijk.
   Maar probeer het gewoon als het alternatief weggooien is. Het kan dan alleen maar beter uitpakken.

 5. Elma

  Ik heb een koeievacht gekocht die helaas nogal muf ruikt. Ik heb hem nu buiten hangen en denk erover om m te reinigen met water en azijn. Maar moet dit dan op de haren of op de huid kant?

 6. zohra

  Beste,

  Hoe zie ik of er schimmels zijn op mijn mat? Mijn zoon heeft last van schimmelinfectie genaamd Katarina wiel maar we hebben geen huisdieren. Daar hij veel op de mat speelt , dacht ik ineens dat het wel eens aan de mat zou kunnen liggen???

  1. admin Bericht auteur

   Wanneer u met het blote oog geen schimmels ziet. Denk ik dat het ook geen probleem hoeft te zijn voor u zoon. Maar om het zeker te weten kunt u een microscopisch onderzoek laten doen. Schimmel sporen komen ook in de lucht voor. Wat misschien aannemelijker is dat het tocht bij de mat en daardoor schimmel sporen van buiten naar binnen verplaatsen. Door de concentratie van sporen en een hoge luchtvochtigheid zou het invloed kunnen hebben. Maar is erg ver gezocht. Wist u dat veel symptomen van schimmelinfecties ook lijken op eczeem. Ik ben geen dokter maar zou ook eens in die hoek laten zoeken door een arts.

  1. admin Bericht auteur

   Dat is afhankelijk hoe het kleed is gemaakt. Je kunt daar dus niet een makkelijk ja of nee antwoord op krijgen.
   Maar stel dat het een jute rug heeft dan moet het vedergeval gefestonneerd worden. Is het een geweven kleed dan moeten de ketting en inslagdraden gelijmd worden.

 7. Mirjam

  Ik wil een koeienhuid aanschaffen om buiten onder de overkapping te leggen. De huid zal daar droog liggen, maar het wordt weleens vochtig natuurlijk. Kan de huid daartegen?

  1. admin Bericht auteur

   Zolang de huid maar goed droog blijft kan de huid daar wel tegen.Hou wel in de gaten dat het onder de huid op de vloer goed droog blijft. Wordt het onder de huid vochtig dan de huid ophangen over een waslijn.

 8. leo donne

  Een jaar geleden koeienvel gekocht in binnenhuiswinkel maar blijft een chemische geur afgeven – reeds geprobeerd lange tijd buiten te laten liggen maar met beperkt resultaat .

  Nog te verhelpen ??

  thx vr berichtje

  1. admin Bericht auteur

   Helaas niets aan te doen. Vaak komt het voor bij goedkope vachten die worden geïmporteerd. Deze worden behandeld met formaldehyde gas en dat is wat u blijft ruiken.

 9. erica Hoogsteder

  Ik had een gat in het tapijt en wilde het stukje vaststrijken met strijijzer en iets erachter plekken nu is het gekruld wat kan ik doen?

 10. Joyce

  Goedemiddag,
  Ik heb even een vraag ik heb een koeienhuid maar hij geeft een enorm sterke geur af is geen fijne geur kan ik doe weg krijgen met bepaalde middelen.
  Met vriendelijke groet joyce

  1. admin Bericht auteur

   Het is afhankelijk wat voor geur het is. Vaak worden de huiden in het verre buitenland gelooid.
   Verscheept per container en met formaldehyde behandeld. Allemaal niet prettig om in huis te hebben.

   Wat u zou kunnen doen is de huid in een grote vriezer leggen. De huid laten bevriezen en dan weer langzaam ontdooien.
   Vaak zijn de meeste geurstoffen dan verdwenen.

 11. Truus

  Hallo,

  Ik heb een koeienhuid overgenomen, maar bij thuiskomst kwam ik erachter dat deze naar rook stinkt. Heb hem al een tijd buiten gehangen maar krijg de lucht er niet uit. Heb je hier tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *