Karpet schoonhouden

Karpet schoon houden

Wilt u een karpet schoon houden is de enige mogelijkheid om het vloerkleed eens per jaar te laten reinigen. Regelmatig stofzuigen is helaas niet voldoende, een professionele reiniging is zelfs een must. Bij aanschaf van het tapijt had u eigenlijk het advies moeten krijgen. Om minimaal 1 keer per jaar het tapijt te laten reiniging door een professioneel bedrijf met de juiste hiervoor gespecialiseerde machines.

Twee reinigingsmethodes

Eerste methode, reiniging bij u thuis

Er zijn twee reinigingsmethodes om een karpet te reinigen. De eerste methode is een reiniging die bij u thuis kan plaatsvinden. Het is dan ook niet altijd nodig om een vloerkleed op te halen. Het tapijt wordt ingespoten met een reinigingsmiddel wat het vuil losweekt. Daarna wordt het tapijt geborsteld met een borstelmachine en als laatste wordt het reinigingsmiddel uit het kleed gespoeld met een professionele sproei-extractie machine.. Indien gewenst kan het dan nog geïmpregneerd worden om het toekomstige reinigen van te vergemakkelijken. Vuil hecht zich dan minder intensief aan de vezels en kan eenvoudiger verwijderd worden door of een professionele tapijtreiniger of desgewenst door u zelf.

Tweede methode, reiniging in een wasstraat

De tweede methode is het kleed laten reinigen in een zogenaamde wasstraat. Niet alle kleden zijn voor deze methode geschikt. Handgeknoopte Perzische kleden, zijden en wollen kleden zijn af te raden om met deze methode te reinigen. Vaak worden deze kleden dan alsnog handmatig of met bovengenoemde eerste reinigingsmethode gereinigd. Nadeel is ook dat u het kleed kwijt bent.  Het proces van een wasstraat leg ik u hieronder uit.

Klopmachine

Een klopmachine is eigenlijk een soort trilmachine. Door de trillingen wordt eerst zoveel mogelijk zand en vuil uit het tapijt verwijderd.

Wasstraat

Nadat het losse vuil is verwijderd. Wordt het vloerkleed in een wasstraat gelegd. Waar een machine met borstels het tapijt zal schrobben. Vervolgens wordt het reinigingsmiddel en vuil uit het karpet gespoeld.

Uitzonderingen

Sommige karpetten zijn erg delicaat en kunnen niet met een borstelmachine worden behandeld. Deze karpetten worden met de hand en de hulp van een sproei-extractie machine gereinigd.

Vlekbehandeling

Na de algemene reiniging wordt er extra aandacht besteed voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Hiervoor worden specifieke reinigingsmiddelen ingezet.

Centrifuge

Na de wasstraat wordt het tapijt gecentrifugeerd. Voordeel hiervan is dat er geen kans op schimmelvorming ontstaat en het kleed na het terugbezorgen niet muf kan ruiken.

Kwaliteit controle

De laatste stap is de kwaliteitscontrole het vloerkleed wordt nagekeken, gestofzuigd  en bij goedkeuring ingepakt.

Inpakken

Het inpakken gebeurt met een inpakmachine. Tapijt wordt netjes opgerold en keurig gereed gemaakt voor transport.

Bezorgen

U ontvangt een bericht als het hele reinigingsproces is afgerond. Normaliter heeft u het karpet binnen twee weken weer terug. Maar soms is het nodig om het reinigingsproces te herhalen. Vooral wanneer het karpet extreem vuil is. Wanneer een extra reiniging dan naar onze opinie zin heeft. Wordt dit als service uitgevoerd waardoor het terugbezorgen langer kan duren als toegezegd. Helaas kan dat pas na de eerste reiniging bepaald worden.

Resultaat karpet reinigen

Een nieuw aangeschaft karpet is een sieraad voor uw kamer. Maar al gauw wordt het een vies afgetrapt stuk tapijt waar u zich alleen nog maar aan ergert. Na jaren van mishandeling en verwaarlozing wordt als laatste redmiddel een tapijtreiniger ingeschakeld. In de hoop dat het karpet er weer als nieuw gaat uit zien. Het resultaat van een reiniging is dan vaak teleurstellend te noemen want het tapijt wordt dan niet altijd meer als nieuw.

Resultaat karpet ontgeuren

In tegenstelling tot het ontgeuren van meubels. lukt dat bij een tapijtreiniging niet altijd. Hoe hoger de pool is des te minder kans op een positief resultaat. Reden hiervoor is dat een ontgeuring uitgevoerd wordt met een enzymen oplossing. Enzymen hebben zuurstof nodig om geurmoleculen af te breken. Meeste geurmoleculen worden afgevoerd met een sproei-extractie machine. De resterende geurmoleculen worden afgebroken door het toegevoegde enzymenpreparaat. Door de dikte en/of lengte van de pool is er te weinig zuurstof voor de enzymen om hun werk uit te voeren. Karpetten hebben vaak een te hoge of dikke pool. Normale vaste vloerbedekking is vaak kortpolig waardoor een ontgeuring wel lukt.

Schoon en fris

karpetVoor een tapijtreiniger zijn schoon en vlekvrij twee verschillende dingen. De meeste vlekken zijn definitief door of een verkeerde reiniging of door te lang wachten met een oplossing. Probleem is dat vlekken dan als kleurschade worden bestempeld waardoor een vlek niet meer is te verwijderen. Het resultaat is dan afhankelijk van de aard van een vlek en gebruikte schoonmaakmiddelen waardoor vlekverwijdering nooit gegarandeerd kan worden.

Het karpet wordt wel altijd weer schoon en fris. Laat u eens per jaar uw karpet door ons reinigen. Zal uw karpet veel langer meegaan. Vlekken kunnen vaak nog verwijderd worden. En het tapijt zal een sieraad voor uw huiskamer blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *