Zelf vloerbedekking reinigen

Zelf vloerbedekking reinigen. kan dat en is het resultaat net zo goed en hoe doe ik dat. Of toch maar laten reinigen door een professional.

Zelf vloerbedekking reinigen

Tapijt moet je nu eenmaal regelmatig reinigen en om de twee tot drie jaar is een grote beurt geven. Alleen dan blijft je tapijt in goede conditie en er fris en verzorgd uitzien. Maar dan de keus tussen zelf doen of laten doen. Wanneer je zelf de vloerbedekking wilt reinigen is dat natuurlijk heel goed mogelijk. Vaak heb je het idee ik ga naar een bouwmarkt. Huur een tapijtreiniger of shamponeer machine en ga aan de slag.  Water en reinigingsmiddel  in de tank en tapijt natmaken en weer opzuigen. Wat kan er verkeerd gaan.

Reinigingsapparaat huren

Wat kan er verkeerd gaan, het begint bij het huren van een sproei-extractie machine. De machines die worden verhuurt zijn vaak hele goedkope reinigingsmachines die je ook voor circa 500 euro kan kopen. Een vakman gebruikt deze apparaten niet en niet zonder reden. Het sproei gedeelte, sproeit onregelmatig en het zuig gedeelte zuigt onvoldoende. Een goed werkend reinigingsapparaat kost nu eenmaal veel geld. Varierend tussen de 3000 euro tot 20 000 euro voor een truckmont. Omdat de verhuur van goede apparatuur kostbaar is. Kom je deze machines in de verhuur niet of nauwelijks tegen.

Resultaat is vaak tapijt wat dagenlang nat blijft, gaat stinken en schimmelen en binnen de kortste keren weer vuil is. Zelf vloerbedekking reinigen begint met een goede reinigingsmachine huren of kopen. Hier kun je niet op besparen.

Toch zelf doen

Je wilt toch zelf vloerbedekking reinigen, misschien omdat je het leuk vind om zelf te doen maar waarschijnlijker dat je geen geld wilt of kunt uitgeven aan een professioneel bedrijf. Ondanks dat de kosten toch vaak erg meevallen. Vooral wanneer je de kosten en het risico van zelf doen afweegt tegen het uitbesteden aan een betrouwbaar bedrijf.

Tips voor de doe-het-zelver

zelf vloerbedekking reinigenHuur altijd een professionele sproei-extractie machine. Niet van de plaatselijke bouwmarkt maar probeer het is bij een gespecialiseerd verhuurbedrijf van gereedschappen. Kun je geen professionele sproei-extractie machine huren. Huur dan een professionele waterstofzuiger.

Neem een reinigingsmiddel wat geschikt is voor het tapijt en de vervuiling. Er is keus uit veel producten. Voordat je het product gaat gebruiken altijd eerst even uittesten op een onopvallende plek en wacht to het droog is. Gebeurt er niets vreemds dan kun je het middel pas gaan inzetten om zelf vloerbedekking reinigen.

Ondertussen ga je het tapijt eerst goed stofzuigen. Hoe meer vuil je droog verwijderd hoe beter het uiteindelijke resultaat straks wordt.

Doe het reinigingsmiddel niet in je reinigingsmachine maar in een aparte drukspuit. En spuit het reinigingsmiddel in gelijkmatige banen over het tapijt heen. Een reinigingsmiddel werkt pas goed als het even de tijd heeft gekregen om in te werken. Sommige reinigingsmiddelen hebben een paar minuten nodig andere middelen tot wel tien minuten. Lees dus de verpakking.

Met een borstel, borstel je het reinigingsmiddel in het tapijt. Eventueel kun je hier ook een éénschijfsmachine voor gebruiken. Deze machines kun je ook huren maar vergt wat handigheid om ermee om te gaan.

In je huurapparaat doe je warm water heb je een waterzuiger gehuurd. Doe je warm water in een drukspuit en spuit je het tapijt nat maar let op niet drijfnat. Probeer eerst even een stukje en zuig het op met je sproei-extractie machine of met je waterzuiger. Voelt het tapijt direct droog of nog iets vochtig aan. Ben je op de goede weg. Is het tapijt te nat dan heb je teveel spoelwater gebruikt.

Vervolgens ga je het tapijt schoonspoelen. Je spuit het water met je drukspuit of sproei-extractie machine over de vloerbedekking en zuigt het water zoveel mogelijk uit het tapijt. Het is dus belangrijk dat je rustig werkt en langzaam stofzuigt om zoveel mogelijk spoelwater te kunnen verwijderen. Het is de bedoeling dat het tapijt na de reiniging zo droog mogelijk aanvoelt.

Problemen die je tegen kunt komen

 • Tapijt gaat stinken. In dat geval heb je het tapijt te nat gemaakt en moet je de reiniging overnieuw uitvoeren en goed droog zuigen. Niet te lang mee wachten anders ontstaat er schimmel. Je kunt beter het tapijt enkele keren licht vochtig reinigen dan in één keer het tapijt zeiknat maken. Dit werkt altijd averechts.
 • Er ontstaan vlekken door het reinigen. Dat is mogelijk wanneer het tapijt te nat is gereinigd en de onderlaag van het tapijt afgeeft. Hierdoor kunnen bruinige vlekken ontstaan. Is het zo ver, kun je er weinig meer tegen doen. Dan telkens de reiniging herhalen zonder teveel spoelwater te gebruiken. In sommige gevallen kun je een anti browning middel gebruiken.
 • Het tapijt is heel snel weer vuil na de reiniging. Oorzaak hiervan is dat je het reinigingsmiddel niet goed uit het tapijt hebt gespoeld. Je mag het niet te nat maken maar het reinigingsmiddel moet toch worden uitgespoeld. Vaak moet je dat enkele keren doen afhankelijk van de kwaliteit van je machine die je gebruikt.
 • Sommige tapijten kun je niet nat manier reinigen. Sisal, kokos, bamboe of viscose tapijten absoluut niet doen. Ten eerste heeft het geen zin en ten tweede kan het tapijt vervormen.
 • Omdat warm water beter reinigt als koud water. Warm water gebruiken. Let op dit geld niet altijd voor specifieke vlekken die je even snel wilt verwijderen. In dat geval gebruik je koud water.

17 gedachten over “Zelf vloerbedekking reinigen

 1. Lauren de Bruijn

  Ik heb 2 jaar geleden een duur tapijt gekocht en ik wist niet dat je eens per 3 jaar je tapijt moet laten reinigen! Daarom, denk ik, zal ik voor professionele hulp vragen bij een gespecialiseerde service omdat ik wil dat mijn tapijt zolang mogelijk me zal dienen. Op deze manier kan ik verzekeren dat mijn tapijt schoon en mooi zal blijven.

 2. Emmi Friedeman

  Beste heer/ mevrouw,

  Heel graag zou ik advies willen krijgen met betrekking tot het reinigen van ons sisal vloerbedekking.
  Er zitten meerdere vochtvlekken in en nu net een bloedneus over de hele verdieping.
  Wat is uw ervaring met betrekking tot de mogelijkheid van het reinigen van deze vlekken?
  Ik zou graag een afspraak maken om u een indruk te geven, de mogelijkheden te bespreken en een offerte op te stellen

  Met vriendelijke groeten,

  Emmi Friedeman

  1. admin Bericht auteur

   Helaas is sisal niet te reinigen. Wel wil ik een tip geven waar je vaak een heel eind mee komt. Het is een beetje eng en misschien moet u het even uitproberen op een proefstuk.
   Maar neem een stuk fijn schuurpapier en schuur de vlek voorzichtig weg. Niet teveel en op tijd stoppen. Kan zijn dat het sisal dan wat lichter opkleurt maar in de loop der tijd verkleurt het weer.

   Voor prijsopgave en dergelijke kunt u overigens het beste even een mail sturen met foto’s naar onze verkoopafdeling.

 3. Cees Hage

  Ik heb een wollen kleed zitten vlekken in van het reinigen van honden pis innen jullie het tapijt komen reinigen is ongeveer 5x5en 2x3en 1×4

 4. Nabiha

  Ik heb een laagpolig tapijt van viscose. Neefje heeft overgegeven. We hebben de kots van de tapijt opgezogen want er lage grote stukken in en de rest met een doekje en licht water/sopje eraf geveegd en in het balkon laten hangen om te luchten.

  Is het huren voor een tapijtreiniger of laten doen mogelijk zonder tapijt te beschadigen/verkleuren etc?

  1. admin Bericht auteur

   Viscose is lastig te reinigen zonder de kans op schade. Maar een tapijt wat naar kots stinkt is ook geen optie. Lastig dilemma, zou het laten afhangen van de prijs van het kleed. Viscose kun je vergelijken met katoen ook lastig te reinigen alleen sterker dan viscose. Belangrijk is dat viscose snel weer droogt, dit kan met een föhn gedaan worden vooral wanneer het kortpolig is. Dus gaat u zelf aan de slag, niet te vochtig maken en heel goed droog zuigen en föhnen.

 5. Esther

  Ik heb een groot vloerkleed licht hoogpolig 100% polyester en wil graag af van hondenluchtjes en een paar ongelukjes van een pup. Hoe kan ik dat aanpakken? Vloerkleed is ca 4×5 mtr.

  1. admin Bericht auteur

   Een hoogpolig kleed ontgeuren is heel moeilijk en zelf doen, onmogelijk. Om die reden laat het doen dan is de kans op succes het grootst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *