Tapijt reinigen

Tapijtreiniging

Tapijt reinigenTapijt reinigen is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse of iedergeval de wekelijkse huishoudelijke klussen. Normaal gesproken doe je dat zelf door regelmatig te stofzuigen. Maar toch ontkom je er niet aan om het eens in de zoveel tijd de reiniging uit te besteden aan een professioneel bedrijf.

Tapijt reinigen verlengt de levensduur van uw tapijt. Maar waar moet je opletten? Wat is er allemaal mogelijk? En nog belangrijker wat kun je verwachten?

Vuil en gevolgen

Tapijt staat iedere dag bloot aan vervuiling. U denkt daarbij aan het vuil van buiten, het vuil van ongelukjes of het vuil van huisdieren. En daarbij lopen we het vuil ook nog eens diep in de vezels. Gevolg is dat stofmijt, meeldauw en bacteriën de kans krijgen zich te vermenigvuldigen in uw tapijt. En dit draagt natuurlijk niet bij aan een schoon woonklimaat. Sterker nog: veel allergieën ontstaan door deze micro-organismen. Ook slijt uw tapijt sneller doordat het vuil een schurende werking heeft in de vezels.

Tapijt reiniging en reinigingsmethoden

Of het nu gaat om hoogpolig tapijt, bouclé, frisé, synthetisch, zijde, katoen of zuiver scheerwol: Het reinigen van tapijt moet met een passende methode gebeuren. Voorbeelden van professionele reinigingsmethoden zijn onder andere:

 • Dieptereiniging
 • Bonnetreiniging
 • Koolzuurreiniging
 • Droogreiniging

Tapijt reinigen verlengt levensduur

Een regelmatige professionele reiniging verlengt de levensduur van uw tapijt aanzienlijk. Met een intensieve reiniging blijft uw tapijt mooier en gaat het langer mee omdat de vezels niet worden aangetast door het aanwezige vuil. Een voorbeeld die ik vaak aanhaal is een helder stuk plexiglas. Wanneer het nieuw is kijk je er dwars door heen maar een ouder stuk plexiglas zit onder de fijne krasjes. Zo is het ook met vezels van tapijt. Door zand en vuil beschadigen de vezels van het tapijt. Er ontstaan minuscule kleine krasjes. Wat na verloop van tijd resulteert in een grijze waas over het tapijt. Het is dan niet vuil maar beschadigd. Regelmatig onderhoud en een periodiek onderhoud door een professional voorkomt.

3 gedachten over “Tapijt reinigen

 1. Van den Dyck

  Eén ding dat vaak wordt vergeten bij het reinigen van een vloerkleed is het vooraf kloppen. Binnengelopen zand, ingelopen vuil wordt dus eerst goed verwijderd en bij voorkeur met een krachtige stofzuiger afgezogen. Vuil zorgt nu eenmaal voor versnelde slijtage. En dit is natuurlijk ongewenst.

 2. Van Heugten Tapijttegels

  Wat goed dat jullie dit aankaarten in dit artikel! Bij Van Heugten Tapijttegels merken we vaak dat onze klanten hun tapijten eigenlijk niet vaak genoeg schoon laten maken. En dat terwijl dit zo belangrijk is!
  Groetjes Anne

 3. Ronde vloerkleden

  Goed artikel! Veel mensen maken tapijt veel te weinig schoon. Wij hebben thuis meerdere ronde vloerkleden. We maken ze eigenlijk veel te weinig schoon. Toen ik laatst de moeite nam om het goed schoon te maken schrok ik van het stof dat zich had verzamelt in het tapijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *