Tapijt laten schoonmaken? Of zelf doen?

Tapijt laten schoonmakenMensen met vuile tapijten zullen moeten kiezen tussen het tapijt laten schoonmaken of het zelf doen. Wat de beste manier is om jouw tapijt schoon te maken is afhankelijk van hoe vuil het tapijt is en welk budget je wilt besteden. Stofzuigen alleen is niet efficiënt genoeg om diepliggende vlekken te verwijderen. Elk tapijt heeft ooit eens een diepe reiniging nodig en dat kun je het beste laten doen door een professional.

Zelf reinigen

Als jouw tapijt vlekkerig en plakkerig is en niet langer de kleur heeft als in de showroom dan is een diepte reiniging nodig. De meeste mensen zullen beginnen met een machine te huren in een meubelzaak, een bouwmarkt of éen bij drogist. Deze winkels bieden ook een assortiment aan chemische reinigingsmiddelen om je te helpen om jouw tapijt te ontdoen van vlekken en geuren. Alle tapijtreinigers werken op dezelfde manier en ook de reinigingsmiddelen verschillen weinig.

Toch maar het tapijt laten schoonmaken

Door zelf het tapijt te reinigen zul je kleine vlekken wegkrijgen uit het tapijt. Maar grote vlekken en geurproblemen kun je beter laten behandelen door professionals. Er is een groot verschil tussen de doe-het-zelf en de professionele tapijtschoonmaak. Zo zijn vlekken van huisdieren bijzonder problematisch en worden ze met een gehuurde machine slechts oppervlakkig gereinigd. Alleen professionele chemicaliën en reinigingstechnieken kunnen diep genoeg indringen om de vlekken en geuren te verwijderen.

Voor wat hoort wat

De kosten voor het reinigen van een tapijt zijn afhankelijk van welke methode je kiest. De huur van een machine zal meestal schommelen tussen de twintig en dertig euro per dag. De chemische producten zullen je ongeveer vijftien euro kosten. Voor een professionele reiniging lopen de prijzen erg uiteen wat te maken heeft met de vervuiling en welke reinigingsmethode er toegepast moet worden. Hoewel het prijsverschil aanzienlijk is voor tapijt laten schoonmaken of zelf doen, zul je voor een goede dieptereiniging een beroep moeten doen op professionele schoonmakers die verschillende technieken kunnen gebruiken:

Tapijt laten schoonmaken door chemisch reinigen

Sommige professionele schoonmaakdiensten gebruiken vloeibare chemicaliën als reinigingsmiddelen. Op die manier weken ze het vuil los van de vezels met het product. De chemische producten worden daarna goed uit het tapijt gespoeld. Dit proces werkt uitstekend voor vlekken van huisdieren en onaangename geuren. Afhankelijk van de machines die worden gebruikt is het tapijt al snel genoeg droog om weer op te kunnen lopen.

Tapijt laten schoonmaken met stoom

Stoomreiniging kan  gebruikt worden om tapijt te reinigen maar het kan het tapijt ook flink beschadigen. Zelf aan de gang gaan met een stoomreiniger is dan ook geen goed idee. Hete stoom wordt onder druk diep in de vezels van het tapijt gedrongen. Door de warmte lost het vuil op en wordt daarna opgezogen.Maar het kan er ook voor zorgen dat er vlekken ontstaan i.p.v. dat de vlekken verdwijnen.

Warm water extractie

Wordt uitgevoerd met apparatuur die het water verwarmen. Voordeel is dat warm water beter reinigt dan koud water. Via een spuitslang wordt het warme water onder druk in het tapijt gespoten.  Deze methode heeft een langere droogtijd, hoe beter de apparatuur is die wordt gebruikt. Hoe sneller het tapijt weer droog is.

Advies is altijd laten doen

Het is duidelijk dat de kracht van een gehuurde machine geen partij is voor die van de professionele tapijtreinigers. Nadelen zijn vaak een slecht resultaat, schade aan het tapijt en een veel te lange droogtijd. Waardoor het tapijt kan gaan schimmelen en stinken.

Ben je van plan je tapijt schoon te maken en heb je vragen? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *