Grauwe sluier over je tapijt

Grauwe sluier over je tapijt, hoe ontstaat dat en is het te verwijderen. Nieuwsgierig, lees verder.

Synthetisch tapijt is oersterk maar

Het meeste tapijt bestaat uit kunststof vezels van polyamide, polypropyleen, polyester en acryl. Deze synthetische materialen zijn oersterk en zullen nauwelijks slijten. Maar wat er wel gebeurt is dat ze snel beschadigen en daardoor een lelijke uitstraling krijgen.

Hoe ontstaat die grauwe sluier over je tapijt

grauwe sluier over je tapijt Om een idee te krijgen wat er gebeurt kun je het beste even uitgaan van een stuk plexiglas. Ongebruikt is het doorzichtig en kun je er dwars door heen kijken. Na verloop van tijd wordt het dof en lelijk en dat komt omdat zand en vuil het plexiglas beschadigen en talloze krasjes achterlaten. Hierdoor lijkt het alsof er een grauwe sluier over je tapijt ligt.

Niet alleen bij tapijt

Dit gebeurt ook met de vezels van tapijt of meubelstof. Vooral wanneer het onderhoud te wensen over laat. De vezels worden bekrast door het vuil en de schurende werking die met het gebruik samen gaan. Ook al haal je dan het vuil weg, dan nog kan het lijken alsof de vezels niet gereinigd zijn. Maar wat je dan eigenlijk ziet is de schade die het achterstallig onderhoud  teweeg heeft gebracht. Door de bekrassing van de vezels wordt lichtinval nauwelijks meer gereflecteerd en laat dan een grijzige gloed zien. Dit is vooral duidelijk te zien bij drukbelopen ruimtes.

VERVUILING

Vaak is 80% van de vervuiling droog vuil wat met een goede borstelstofzuiger weg gehaald kan worden.

Circa 15% van het vuil is van atmosferische oorsprong en bestaat vaak uit een vettige aanslag. De atmosferische vervuiling bindt de droge vervuiling aan de stofvezels, wat op zijn beurt weer het stofzuigen bemoeilijkt.

Ongeveer 5% van de vervuiling ontstaat door vlekvorming van kleine ongelukjes. Denk aan het morsen van eten of drinken.

TAPIJTREINIGING

Dit wetende is het dus belangrijk om zelf regelmatig het tapijt goed te onderhouden met een goed werkende borstelstofzuiger. Preventief een tapijt reiniging uit te voeren door bijvoorbeeld een diepte reiniging uit te voeren en afhankelijk van de intensiviteit waarmee het tapijt wordt gebruikt. Regelmatig een tussenreiniging uitvoeren met bijvoorbeeld de bonnet methode. Een andere mogelijkheid is om het tapijt reinigen aan een vakman over te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *