Vloerkleed schoonmaken

Sinds de opkomst van gladde vloerbedekking is het aantal karpetten gigantisch toegenomen. Een gemiddeld karpet kost toch al gauw 500 euro. Met uitschieters voor design of Perzische kleden. Vloerkleed schoonmaken wordt daarom steeds belangrijker. Wanneer u een mooi vloerkleed heeft wilt u natuurlijk wel dat het in goede conditie blijft!

VLOERKLEED SCHOONMAKEN

Zelf je karpet schoonmaken is een karwei waar we niet gauw aan willen beginnen. Behalve zo nu en dan eens stofzuigen en dan is het wel klaar.

vloerkleed schoonmaken

Een karpet wordt zeer intensief gebruikt en heeft dan ook zeer veel  te lijden. Maar om een onduidelijke reden denken mensen er vaak niet aan. Om hun vloerkleed regelmatig goed te laten reinigen door een bedrijf. Ongeacht of het nu een duur of goedkoop karpet is. Misschien omdat een karpet reiniging al gauw 25 euro per m2 kost. Of omdat mensen er simpelweg niet aan denken en pas als de visite je erop attent maakt. Dat je je vloerkleed wel eens mag laten schoonmaken. Dan pas gaan zoeken naar een bedrijf die het zwaar mishandeld kleed kunnen redden.

Beste werkwijze

Als eerste zal er altijd een inspectie plaats vinden door de reinigingspecialist. Welke handelingen uitgevoerd kunnen worden maar belangrijker welke handelingen niet uitgevoerd kunnen worden.

Een karpet goed en grondig reinigen kan eigenlijk alleen maar met industriële machines worden gedaan. Maar niet elk kleed is daar geschikt voor. De meest geschikte handelswijze  is:

  • Kloppen
  • Weken
  • Spoelen
  • Centrifugeren
  • Drogen.

Kloppen

Het kloppen gebeurt met een trommel machine waar het karpet constant door geschud wordt. Hierdoor wordt er zoveel mogelijk loszittend vuil verwijderd. Zoals zand, dennennaalden, rozijntjes en noem maar op.

Niet elk kleed kan worden geklopt. Kleden met een breekbare rug van bijvoorbeeld foam. Kunnen niet worden geklopt met een trommelmachine. Het risico dat de rug breekt is veel te groot. Een goed bedrijf slaat deze handeling dan ook over en begint met weken. Mocht het dan ook nog een hoogpolig tapijt zijn is het onmogelijk om al het zand en vuiligheid te verwijderen. Je kunt dan ook niet verwachten dat het kleed helemaal zand vrij is.

Weken

Wanneer het vloerkleed geklopt is  komt het karpet in een haspel bad te liggen waar een reinigingsmiddel aan is toegevoegd. Door de constante stroming van het warme water met het reinigingsmiddel. Wordt er zoveel mogelijk vuil losgeweekt.

Niet elk karpet is kleurvast en kan om die reden niet altijd met warm water worden geweekt. In dat geval wordt er koud water gebruikt waardoor het effect van het weken niet optimaal is. Het is dan ook niet mogelijk om altijd elke vlek te kunnen verwijderen. Een vloerkleed schoonmaken lukt om die reden ook niet altijd.

Spoelen

Wanneer het week proces klaar is. Komt het kleed in een haspelbad te liggen met schoon water. Op deze manier wordt het reinigingsmiddel weer uit het kleed verwijderd. Zodat een snelle hervervuiling wordt voorkomen. 

Centrifugeren

Als het vloerkleed er geschikt voor is. Gaat het karpet in een grote centrifuge  trommel. Omdat een snelle droging voorkomt dat het karpet gaat stinken of schimmelen. Wordt er zoveel mogelijk vocht op deze manier verwijderd.

Droogkamer

Meestal zal het karpet na het centrifugeren nog klam aanvoelen. Om die reden wordt het tapijt opgehangen in een droogkamer. Door een blower wordt het karpet droog geblazen zodat het verpakt kan worden voor transport.

Uitzonderingen

Sommige zwaar vervuilde karpetten kunnen ook in een wasstraat worden gereinigd. Dit gebeurt met een grote contra roterende schijvenmachine. Voorzien van enorme borstels. Een vloerkleed schoonmaken is dan in relatief korte tijd gebeurt.

Dit is echter een ongeschikte methode voor wol. Omdat wol door vocht erg kwetsbaar wordt en veel van zijn volume zal gaan missen. Door de borstels van de schijvenmachine worden er dan vezels onttrokken uit het karpet. Voordeel is wel dat het kleed na een reiniging in een wasstraat lang niet zo zwaar meer is.

Sommige kleden zijn extreem moeilijk te reinigen. Zoals zijde en andere natuurlijke materialen. Vooral wanneer het karpet niet regelmatig wordt onderhouden.

Ontgeuren

Stel de kat heeft over je tapijt gepist. Zul je door een goede intensieve reiniging heel veel geur kunnen laten verwijderen. Maar hoe dikker en hoogpoliger het kleed is. Des te minder succes zal het hebben. Dat in tegenstelling tot stoffen bankstellen. Die juist weer wel goed te ontgeuren zijn.

Dat wil niet zeggen dat het reinigen en eventueel ontgeuren geen zin heeft. Maar je kunt simpelweg geen garantie krijgen dat de geur ook altijd 100% verdwijnt.

Belangrijk om te weten

Het is belangrijk mocht je jaren lang met je karpet willen doen. Het kleed elk jaar professioneel te laten reinigen. Alleen dan hou je het netjes, schoon en fris. Behoor je tot de grootste categorie mensen die het vloerkleed pas na jaren intensief gebruik laten reinigen. Bereid je er dan op voor dat het tapijt niet meer als nieuw kan worden. Een vloerkleed schoonmaken die zwaar vervuild is wordt niet meer 100% schoon. Ook wanneer je de meest geweldige verkooppraatjes hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *